OTÁZKY A ODPOVĚDI

Vyšetření prokázalo, že mám v krvi protilátky proti toxoplasmě, měl/a bych se léčit?
| Q&A, Vyšetření

Na 99 % máte pouze latentní toxoplazmózu. V těle máte klidová stádia parazita a v krvi proti němu nízké nebo střední hladiny protilátek třídy IgG. Latentní toxoplasmózu není třeba, ani není možné léčit. Jestliže máte podezřele vysoké hladiny protilátek a zejména jestli jsou mezi nimi i IgM a IgA protilátky, můžete mít akutní toxoplazmózu a v takovém případě byste se léčit měl/a, pokud jste rizikovým pacientem (snížená funkce imunitního systému, orgánové poškození, těhotenství). Pochopitelně, rozhodnutí o tom, zda máte akutní toxoplazmózu a zda je ve vašem konkrétním případě vhodné nasadit léčbu, může učinit pouze příslušný odborník. Jestliže jste právě těhotná, a jestliže se u vás akutní toxoplazmóza skutečně potvrdila (třeba pomocí kontrolního vyšetření), léčit byste se měla. Pozor, na toxoplazmózu nezabírají běžná antibiotika určená proti bakteriím či léky proti virům, musí se vždy používat speciální léky (spiramycin, v případě nutnosti a pouze až od 16-18 týdne těhotenství kombinace sulfadiazinu a pyrimethaminu doplněná o kyselinu folinovou, nebo clindamycin s pyrimethaminem).

Navigace:

Následující otázka: » »

» Návrat na seznam otázek «

» Návrat na hlavní stranu «

Předchozí otázka: « «